Slovo předsedy: Jak vybrat správnou podlahářskou firmu

Slovo předsedy: Jak vybrat správnou podlahářskou firmu
2. 1. 2019 Poradna 1551 zobrazení

Uvažujete o nové podlaze? Jak (ne)udělat chybu, která vás bude stát mnoho peněz a nervů.

Přemýšlíte, že rozešlete emaily k cenové poptávce na podlahářské firmy? Tak buďte ve střehu. Možná vám pomůže zkušenost nejednoho zákazníka.

A tak jednoduché se to zdálo, povídal mi jeden zákazník, který se ponaučil z vlastních chyb, které ho pak stáli nemalé peníze a spousta času. Ale nepředbíhejme, vezmeme to pěkně od začátku.

Říkáte si, položíme si novou podlahu. Nastal čas vyrazit do nějakého podlahářství nebo vzorkovny. Tam mají spousta vzorků k nakouknutí. Ještě si necháme poradit pár užitečných rad od prodavače, to se může hodit. Je to tady nějaké drahé, to objednáme na internetu, tam se to sežene levnější, povídal zákazník manželce. Položit to zvládneme sami, na tom nic není, jenom to do sebe naklikáme.

To proč to je na internetu levnější, než v podlahářské prodejně je doufám každému jasné a nemusím to zde vysvětlovat. Pokud ano, bylo by to na samostatný článek, ale to až příště třeba. Anebo jinak, zeptejte se podlaháře proč? Ten rozumný vám to dokáže jednoduše vysvětlit. Možná pro mnohé z vás to bude právě ta správná odpověď, podle které poznáte, zda před sebou máte profesionála prodavače nebo podavače. Myslím si, že i prodejce na e-shopu dokáže říci, proč může dávat takové slevy, no protože nepotřebuje vzorkovnu, platit nájem, platit prodavače nebo skladníka, auto, energie a nakupovat nářadí aby to mohl položit jako podlahář. To je přeci každému jasné. On to dokáže zrealizovat od počítače z obýváku a jako rozvoz mu postačí jakákoliv balíková služba. 

Ale vraťme se k našemu příběhu. Po informacích od prodavače jsem zjistil, že to nebude tak jednoduché, hlavně vyrovnání podkladu. Asi bych to zvládl, ale nemám k tomu to nářadí. Tak si aspoň vybereme podlahu a pak se rozhodneme. Nakonec jsme si vzorky podlah nenápadně nafotili a šup domu k internetu. Koukneme na internet, no jo hele, tady je to o 43,-Kč na metr levnější, a tady dokonce o 96,-Kč a ještě k tomu dostaneme lišty a podložku ZDARMA. Paráda. Tak zkusíme rozeslat poptávku na emaily, zadáme do vyhledávače pokládka podlah nebo podlahářství a už máme spousty informací. Hele tady to jeden z Hradce Králové dokonce pokládá ZADARMO! Vidíš to mamko, já ti říkal, že to bude snadné, ale že by to někdo pokládal zadarmo jsem nečekal. To je nějaké moc podezřelé, toho vynecháme, to by mohl být taky nějaký podvod a pak nám vybílí byt. Tak jsme všechno zaměřili, nakreslili a poslali s vybranou podlahou k nacenění. Z 37 poptávek se nám přišlo 14 cenových nabídek a 4 to chtěli nejdříve vidět. Ale za cestu chtěli peníze, tak ty jsme tedy vyřadili. Dalších 19 se nám vůbec neozvalo ani nedali vědět, že nemají o zakázku zájem. Cenové rozpětí bylo dle nás poměrně velké. Na 80 m2 byli ceny od 48.000,- do 160.000,-Kč. Takže nejdražší jsme škrtli a zůstali nám 3 ze kterých jsme vybrali prostřední. Cena byla 53.000,-Kč Zavolali jsme podlaháři, že chceme od něj položit podlahu, ale že máme trochu problém s cenou podlahy, protože v hobby marketu je o 20% levnější, než jí nabízí on. Řekl, tak že toho máte 80 m2 tak já vám dám taky slevu těch 20%. A tak jsme si plácli a dohodli se, že dojede za 14 dni ve čtvrtek v 10hodin, protože to má k nám 150km daleko. Do soboty, že bude hotov. Tak jsme si s manželkou vzali dovolenou celý týden a začali balit a stěhovat. Všechno stěhovat o patro výš, aby byl spodek prázdny až přijede ve čtvrtek podlahář.  Je čtvrtek 11hodin a podlahář nikde. Nebere telefon po celý den ani na SMS nereaguje. Večer napsal, že měl nehodu a dojede v pátek. No co, může se stát řekli jsme si s manželkou. V pátek v 10hodin dojel podlahář s tím, že podlahu nemá, protože se rozbila v havarovaném autě a jestli chceme, tak když si jí koupíme v tom marketu, tak nám ji položí. Byli jsme v situaci, kdy jsme neměli moc na výběr, tak jsme tak udělali. Vzal jsem vozík a jel pro podlahu, musel jsem se otočit 2x protože na jednou se to nevešlo. K podlaze jsem vzal i lišty, ty s sebou podlahář neměl, protože je prý nedal do nabídky. K samotné pokládce se dostal až po obědě. Na podlahu roztáhl bílí mirelon a začal pokládat. Ještě, než se do toho pustil, tak nás ubezpečil, že teď už to bude jenom lítat a termín do soboty bude dodržen.

Tak takhle nějak začal náš smutný příběh o podlaze. Dneska po roce už vím, že jsem udělal velkou chybu hned na začátku. Díky panu Voborníkovi a jeho přístupu k řemeslu, jsme s manželkou opravdu pochopili, že jsme to vzali za špatný konec. Pan Voborník mám celou situaci vysvětlil, podlahu jsme vyhodili a nechali udělat novou a to zcela jinou. A věřte nebo ne, za tu podlahu jsme teď zaplatili 192 tisíc a je úžasná. Finance nám pomohli vyřešit rodiče od kterých jsme si mohli půjčit. Samozřejmě k tomu je potřeba připočítat těch 53tis, které jak pan Voborník říkal je naše školné.  

A jak to bylo dál? Byl to zákazník, který chtěl opravdu šetřit, u kterého jsme potom museli všechno vytrhat a začít znova od podkladu.  Opomenu-li, že to zaplatil ve finále více jak 4x, ztrátu času, spousta práce se stěhováním, úklidem, braní si dovolené v práci, doma hádky s manželkou, kdo za co může, žití více jak půl roku na podlaze, která jim radost nepřinášela, komunikace s podlahářem, který nereagoval na reklamaci, protože za ty peníze, co to udělal po všech slevách už mu nezbylo ani na to, aby reagoval. A ani neměl zájem, zákazník na něj nemohl, protože to chtěl ještě slevu ze slevy, tak to usmlouval bez papíru a bez DPH a teď neměl v ruce nic na základě čeho by mohl vymáhat opravu podlahy, která vlastně opravit nešla.

Musím konstatovat, že ta „levná“ podlaha jim opravdu nic dobrého nepřinesla. A tak nějak si za to všichni mohou sami a dobře jim tak. Dostali přesně to, co zaplatili a podlahář, kterého musím nazvat spíše pokladače, abych neurazil podlaháře, tak ten prodělal jen svůj čas. Protože podlahu a lišty si zákazník zaplatil sám. O nějakém svědomí a řemeslné cti nemůže být v tomto případě řeč. Bylo to celé na vykopání. Chyba byla v hlavně v podkladu, nebyl rovný, hladký a pevný. Mirelonová podložka nic nevyrovná, pouze dočasně schová.

20190102 vobornik2

Ano taková je praxe velice častá, ovšem následky bývají mnohdy u větších zakázek ještě horší. Takže mám na vás lidi dotaz, když po tomhle všem ještě někdo zadá poptávku po internetu, aniž by řemeslník viděl místo a vy viděli jeho, nebo jeho reference, podle čeho vlastně srovnáváte ty cenové nabídky?  Mě to hrozně moc zajímá. Jako že si to doma v klidu zkouknete a vyberete podle čeho? Jaké máte vlastně možnosti a měřítka? Tak, a tady je ten kámen úrazu. Podle čeho budete vybírat? To je totiž velice důležitý bod, který mnoho zákazníku podcení a následné řešení je drahé, zdlouhavé, na nervy a k vzteku.

A jediné, co je měřitelné, pokud rozešlete emailem poptávku na podlahu je pro vás cena. Předpokládám, že poznáte, že 80 tisíc je méně jak 110 tisíc. Ale dokážete rozeznat co je v tom rozdílu těch 30 tisíc jinak? Co dostanete za těch 30 tisíc lepšího, kvalitnějšího? Věřte tomu, že nepoznáte, neboť nerozumíte tomu, co vám došlo v nabídce, proč tam musí být tahle položka a jestli tam musí být takové množství materiálu, jestli se musí podklad brousit a nebo frézovat, nějak opravit, zpevnit, kolik je potřeba penetrace a jaké, kolik je potřeba nivelace a jaké, aby to fungovalo, kolik je potřeba lepidla, aby to drželo, jaké tam půjdou lišty a hlavně přechodové a ukončovací,  jaká je potřeba údržba podlahy, aby vám sloužila mnoho let, jaké potřebujete ochranné prvky na pohybující se nábytek, abyste si podlahu nepoškrábali a mnohem více informací. A stačí to?

Ze zkušenosti vím, že to je málo, jednak kdo z podlahářů nebo i z řemeslníků pošle cenovou nabídku takzvaně naslepo, aniž by byl na místě a viděl situaci, nikdy nemůže kvalitně, zodpovědně vybrat materiál a postavit cenovou nabídku dle potřeb zákazníka a také podle situace prostoru a způsobu užívání. O odbornosti řemeslníka v tomto případě velice pochybuji.

To jsou ty cenové nabídky ZADARMO, kterými se ověšují některé weby a firmy.  Pěkně drahé to potom může být a cena opravy podlahy daleko převyšuje cenu podlahy pořízené. Cena jako jediné měřítko nejednou se následně prodražila na vícepracích, na doplňcích. Anebo jsem také viděl takové zakázky, kde výsledek nebyl tak, jak by mělo být, ale řemeslník argumentoval tím, že zákazník nechtěl více zaplatit, tak to musel udělat takhle. Na to zákazník argumentuje, no, kdybych věděl, že to bude vypadat tahle hnusně, tak bych si připlatil. A vše to šlo řešit na začátku výběrem správného řemeslníka na základě informací a osobní schůzky. Cesta nejlevnější ceny bývá špatná cesta a není měřitelná. Když dva dělají totéž, není to totéž.

Co vám asi může nabídnout řemeslník, který se na zakázku nepřijede osobně podívat? Přemýšlejte nad tím trochu. Ne trochu, přemýšlejte nad tím pořádně, podlaha není skříň, kterou když se nehodí, tak jednoduše postavíte jinam nebo dáte pryč. Podlaha to je všechno ven a všechno znova. A to je hodně práce a prachu. Řemeslníka na emailu a poptávkových serverech, kdy se nikdo podívat nepřijede raději vynechejte. Protože takový řemeslník vám nic nenabídne. Nepočítejte s nějakým osobním přístupem a návrhem řešení detailu, aby vás informoval, jaké další možnosti máte a nabídl je, protože o nich ani sám neví, a hlavně je mu to úplně jedno.  Takový má pouze jeden cíl, rychle položit, zkasírovat a jít pryč. Na druhou stranu, zákazník, který takto řeší výběrové řízení s cílem co nejvíce muziky za co nejméně peněz, si přesně takového řemeslníka zaslouží.

Například takto se řeší poptávky ve státních zakázkách, stavební firmy, co staví domy a hledají subdodavatele na podlahy, kanceláře, školství, veřejné prostory, protože tam je to všem jedno, tam nikdo z nich nebydlí, a hlavně to neplatí ze svého. Ale pokud je investor přímo zákazník, který hledá podlaháře, který mu položí podlahu v jeho domě nebo bytě, měl by ten přístup vypadat sakra jinak.

Takže než uděláte stejnou chybu a rozhodnutí, rozešlete emaily a poptávky, popřemýšlejte nad tím, podívejte se po nějaké firmě ve svém okolí nejdříve a teprve když nenajdete, hledejte jinde. Ptejte se známých, kdo jim podlahu dělal, jak jí mají dlouho, jak jsou spokojeni, jak firma komunikovala a pokud nastal nějaký problém, jak ho řešila. Chtějte reference a teprve potom když tady neuspějete, zkuste ten internet a tam opatrnosti 3x tolik. Pokud narazíte na nějaké webovky, koukejte se, jak jsou aktualizované, jak jsou psané, jaké informace tam dostáváte, najděte si nějaké reference informace o firmě, zavolejte tam, komunikujte dejte na osobní setkání. Tak totiž poznáte, koho si pustíte domu, aby vám udělal vaši podlahu.

Toho řemeslníka by práce měla bavit a měl by se na to těšit. Ono každá zakázka je vlastně jiná. Řešíme jiné podklady, jiné detaily, jiné krytiny, a hlavně komunikujeme s jinými lidmi. Pokud děláte práci, která vás baví, tak je velký předpoklad, že všechno dopadne tak jak se domluvíte. Pokud to s vámi řemeslník myslí vážně a vy také, nebude problém. Nebudete mít ani problém zaplatit za zpracování cenové nabídky, kterou vám odečte až se to bude realizovat. Nebudete mít problém zaplatit jakoukoliv zálohu. Řemeslník tak nebude mít žádné zábrany a překážky, aby dílo provedl v nejlepší kvalitě dle platných norem a návodu výrobce.

Při výběru té správné podlahářské firmy ti zákazníku přeji rozvahu a dobrou volbu.

Josef Voborník, předseda Cechu podlahářů ČR