Moderní technologie MUREXIN v historickém sídle

Moderní technologie MUREXIN v historickém sídle
23. 3. 2018 Produkty, materiály, technologie 1151 zobrazení

Dominantní budova, která kdysi sloužila jako sídlo nižší šlechty a církevních hodnostářů se dočkala kompletní rekonstrukce.

Soukromý investor ve spolupráci s architektem měl už od počátku jasnou představu o finální podobě. Výsledek je příkladem využitím historické budovy, která poskytne současné moderní bydlení a kde citlivé architektonické řešení dává vyniknout prvkům z minulosti v kombinaci se současnými technologiemi. 

Kompletní rekonstrukcí prošly v objektu také podlahy a jako dodavatele stavební chemie si investor vybral společnost MUREXIN.

Při odstraňování původní keramické dlažby, která všude byla pevně spojena s podkladem bylo zjištěno, že ani betonový podklad ve stávajícím stavu není vhodný pro pokládku nové dřevěné podlahy. Logickým vyústěním tohoto zjištění byla sanace trhlin podkladního betonového potěru a celkové vyrovnání podkladu lokálně až do 40 mm. Zdálo se, že tyto operace a nutné technologické přestávky výrazně ovlivní harmonogram probíhajících prací. Zpoždění v takových případech může způsobit velké komplikace s dále navazujícími pracemi, jako jsou např. montáž nábytku či kuchyňské linky. Pro realizaci této zakázky byla proto použita stavební chemie MUREXIN s požadavkem rychlého řešení.


20180323 murexin2

 

Nejprve podlaháři vyplnili hrubé výtluky podkladu rychleschnoucí opravnou hmotou RS 90. Tuto pevnou, avšak jemnozrnnou a brousitelnou hmotu je možné aplikovat téměř „do nuly“. Dále provedli sanaci prasklin podkladu pomocí spon HOCO a zalitím Epoxidovou pryskyřicí EP 70 BM. Stejná pryskyřice, která vytvrzuje po cca 24 hodinách, avšak se zásypem křemičitým pískem, byla použita k vytvoření ideálního spojovacího můstku pro nivelační hmotu. V praxi je možné použít i pryskyřici EP 90, která vytvrzuje již po cca 4 hodinách.

Poté již následovalo vyrovnání podkladu pomocí Expresní nivelační hmoty SL 52. Dřevěné podlahy, které jsou mimořádně náchylné na vlhkost podkladu, je možné na nivelační hmotu SL 52 lepit již po 12 hodinách od aplikace. Pokládka luxusní dřevěné podlahy od švédského výrobce Kährs byla pro podlaháře příjemným vyvrcholením práce na této zakázce. Pro nalepení použili lepidlo na parkety X-Bond MS-K 511. Lepidlo neobsahuje rozpouštědla a izokyanáty, a je tak šetrné ke zdraví podlahářů i samotných obyvatel domu, jelikož neuvolňuje žádné nebezpečné látky. Navíc i po vytvrzení zůstává lepidlo trvale elastické a dokáže tak utlumit kročejový hluk až o 14 dB.

I přes počáteční obavy řemeslníků, kteří navazovali svojí prací na podlaháře a měli pevně dohodnuté termíny, se realizace této zakázky neopozdila proti harmonogramu a vše se podařilo finalizovat v termínu i k plné spokojenosti investora.

www.murexin.cz