Evropští parketáři pomohou s obnovou zámku v Dahlen

Evropští parketáři pomohou s obnovou zámku v Dahlen
2. 2. 2017 Vzdělávání 3322 zobrazení

Letošního vzdělávacího projektu WORKCAMP PARQUET se budou účastnit zástupci jedenácti zemí. Českou republiku budou zastupovat žáci a učitelé ze dvou cechovních škol dle výsledku z naší soutěže PODLAHA CUP.

Mladí parketáři a mistři z celé Evropy se letos setkají na německém zámku v Dahlen (Lipsko). Během týdne (2-9. září) vytvoří z parket versailský vzor v císařském sále a v zrcadlovém sále vyrobí a položí parkety po vzoru starých palácových podlah. 

Do zámku, o jehož obnovu se snaží kromě města Dahlen také Zámecký a parkový spolek Dahlen, přijedou skupiny podlahářů a parketářů z Německa, Česka, Slovenska, Rakouska, Itálie, Rumunska, Polska, Holandska, Švýcarska, Polska a Ruska.

“Stěžejní část práce nás čeká v Rytířském sále, kde je nutné připravit podklad a na místě vyrobit jednotlivé díly versailleského vzoru, které zde budou položeny a povrchově upraveny,” popsal nejatraktivnější část práce dobrovolníků René Caran, hlavní pořadatel Workcampu. 

“Druhá část naší práce je výroba a položení parketové podlahy po vzoru palácových podlah v Zrcadlovém sále. Tato část se bude realizovat v rámci programu “Workcamp ve Workcampu” a na její pokládce se budou podílet účastníci, kteří nebudou přítomni po celý týden Workcampu”, doplnil Ernst Müller, spolupořadatel a mistr parketář, který obor vyučuje na Střední odborné škole Ehingen v Německu a patří mezi přední odborníky v Evropě. 

Kromě pomoci s obnovou památky má ale setkání parketářů, které se každý rok koná v jiné evropské zemi, i význam pro vzdělávání mladých řemeslníků. “Potkávají se zde mladí parketáři, odborníci a mistři v tomto oboru. Předávají si tak zkušenosti jak mezi mladými a staršími, ale i mezi parketáři z různých zemí. I proto se vybírají úkoly, se kterými se parketáři setkávají spíše zřídka. Letos jde například o historické vzory parket a mozaiky,” vysvětlila význam setkání Michaela Reichlová, spolupořadatel. 

Podtitulem Workcampu je “vyučování trochu jinak”. Někteří mladí podlaháři se s realizací na zámku a v reálném pracovním prostředí setkají vůbec poprvé. “Zámek v Dahlen, kde se bude letošní roční konat, je již nyní zčásti veřejnosti přístupný a bude tak možné si výsledek týdenní práce po skončení akce prohlédnout. Postoj obce i Zámeckého a parkového spolku Dahlen mají významný podíl na rozhodnutí právě zde akci uskutečnit a pomoci s obnovou,” dodal Steve Klose, spolupořadatel a mistr parketář z Dahlen. 

Realizaci celého mezinárodního vzdělávacího a dobrovolnického projektu umožňuje podpora sponzorů a partnerů akce. Je zde vidět souznění řemesla a průmyslu na společné platformě, prostřednictvím které je vytvořena konkrétní hodnota v podobě zámeckých parket. 

Vzdělávací projekt WORKCAMP PARQUET 2017 byl 27. ledna oficiálně zahájen symbolickým odemkuntím, kterého se účastnil Matthiasem Löwe, starosta Dahlen, René Caran (RENSPOL Karlovy Vary) a Steve Klos. 


WORKCAMP PARQUET 

2015 Rumunsko | 2016 Česká Republika | 2017 Německo | 2018 v plánu italské Tyrolsko | 2019 v plánu Holandsko | 2020 v plánu Slovinsko

  • mezinárodní vzdělávací projekt zaměřený na mimoškolní výuku parketářů, podlahářů a truhlářů
  • akce trvá týden a je vedena zahraničními a českými “mistry”
  • výuka probíhá na reálných stavbách a zrealizované dílo zůstává trvalou součástí objektu
  • je určen pro učně, absolventy a mistry odborného výcviku
  • hlavním cílem je podpora řemesla
  • dále motivace ke studiu řemeslných oborů a setrvání v oboru po absolvování
  • vytvoření prostoru pro získávání zkušeností, znalostí a dovedností v oboru
  • rozvoj sociálních a komunikačních kompetencí a podpoření schopnosti tolerance a empatie k odlišnostem
  • širší zapojení průmyslových podniků do vzdělávacích projektů

www.workcamp-parquet.com