Cementové potěry

Cementové potěry
5. 8. 2016 Poradna 5828 zobrazení

Jak dlouho po aplikaci cementového potěru můžete začít s pokládkou dlažby z keramiky, přírodního kamene, povlakových krytin nebo dřevěných podlah? Jak dlouho po aplikaci cementového potěru je nutné čekat před nanesením hydroizolační vrstvy nebo vyrovnávací stěrky?

Mnoho lidí by řeklo: to záleží… Ale na čem? Možná na typu cementu nebo přísady, nebo tloušťce potěru? Pojďme odpovědět na tyto otázky společně.

Podle normy ČSN 74 4505 je podlahový potěr „vrstva zhutněného materiálu, obvykle směs pojiva, vody a plniva s maximálním zrnem menším než 8 mm, zhotovená na stavbě ve vhodné tloušťce“. Podlahový potěr může být připojený nebo oddělený od podkladu a svislých konstrukcí kluznou vrstvou umožňující jeho posun po podkladu. Potěr je vyrobený z cementu (cementové matrice), písku nebo kameniva a vody. Cement vyžaduje určité množství vody, aby mohla proběhnout hydratace a potěr následně vytvrdl. V průběhu vysychání se část vody odpaří, dojde ke zmenšení objemu a uvnitř potěru nastane fyzikální jev známý jako „hydrometrické smršťování“.  Použije-li se větší množství záměsové vody, než je potřeba, třeba za účelem zlepšení zpracovatelnosti směsi a rychlejší aplikace, míra „hydrometrického smrštění“ se zvýší. Čím vyšší je množství záměsové vody, tím vyšší je míra smrštění.

Pokud nalepíme nášlapnou vrstvu podlahy na potěr dříve, než se přebytečná voda odpaří nebo před dokončením fáze smršťování, přenese se pnutí z potěru do krytiny a/ nebo dojde k následnému vzniku smršťovacích trhlin v podkladu a je zde reálné riziko, že dojde k jejímu oddělení od podkladu. Obecně také platí, že čím vyšší je obsah záměsové vody, tím delší je doba vysychání. Zatímco se voda odpařuje, proniká spárami v dlažbě ve formě vodních pár a v nejlepším případě vytvoří pouze nevzhledný solný výkvět. Ještě větším rizikem je, že páry mohou zůstat pod krytinou podlahy a v případě materiálů, které jsou zvláště citlivé nebo dokonce nepropustné, (dřevo, PVC) mohou způsobit oddělení  této vrstvy. Je také důležité připomenout, že nadměrné množství vody v cementovém systému má negativní vliv na mechanickou pevnost a vede k  defektům, jako je oddělení jednotlivých složek v potěrové směsi nebo tvorba zaschlého cementového mléka (tenká povrchová vrstva se špatnou přídržností k podkladu).

Pojďme tedy odpovědět na první otázku. Jak dlouho potěr vysychá? Přestože výsledné vlastnosti potěru ovlivňuje mnoho faktorů, správně připravený a zhotovený cementový potěr může být obecně považován za rozměrově stálý a dostatečně vyzrálý po 28 dnech a lze na něj instalovat podlahovou krytinu, která není citlivá na vlhkost. Tuto dobu zrání však lze použitím speciálních pojiv nebo hotových směsí (jako je TOPCEM nebo MAPECEM od firmy Mapei) nebo použitím vhodných přísad ke snížení vodního součinitele ve směsi (jako jsou např. přísady z řady Mapescreed od firmy Mapei) zkrátit.

Před pokládkou doporučujeme vždy změřit zbytkovou vlhkost podkladu. Konkrétní situace je vhodné řešit s technickým servisem Mapei.

www.mapei.cz