Zeman: Ekonomika, která nemá dobrá řemesla, je odsouzena k neúspěchu

Zeman: Ekonomika, která nemá dobrá řemesla, je odsouzena k neúspěchu
11. 11. 2016 Krátké zprávy 2948 zobrazení

Respekt k dobrým řemeslníkům tetno týden vyjádřil také prezident země Miloš Zeman, když na Pražském hradě přijal přes 50 představitelů autorizovaných cechů a živnostenstev sdružených v Hospodářské komoře ČR.

"Proč proboha máme učební obory s maturitou, když daleko důležitější a daleko úctyhodnější by byla mistrovská zkouška," poznamenal prezident ČR během zhruba hodinového setkání s cechy na Hradě. Podle prezidenta má řemeslo zlaté dno a ti, kdo se honosí maturitou, ale neumějí svoje řemeslo, jsou odsouzeni k tomu, aby skončili na úřadech práce. To je také důvod, proč podporuje zavedení mistrovských zkoušek. „Pan Mistr to bylo v minulosti nějaké označení označení plné úcty," řekl prezident s tím, že si váží, že jej přišly cechy navštívit a že jim může vyjádřit i on svou úctu osobně.

Je potřeba vytvořit tlak na 380 tis. lidí bez práce

Ostatně nezájem mládeže o učňovské obory, překážky při jejich praktické výuce v dílnách či nedostatek kvalifikovaných lidí ve firmách se staly také ústředním tématem neformální diskuse, při které si hlava státu vyslechla problémy, se kterými se živnostníci a řemeslníci musejí při výkonu svého povolání potýkat. Zeman podpořil imigraci kulturně blízkých lidí, třeba z řad ukrajinských zaměstnanců, zároveň ale upozornil, že na úřadech práce je i přes rekordně nízkou nezaměstnanost na 380 tisíc lidí bez práce a ty je potřeba do pracovního procesu vhodně vytvořeným tlakem zapojit také. To potvrzují i zaměstnavatelé, potýkají se ale s nedostatečnou kvalifikací uchazečů o práci evidovaných na úřadech práce. Zeman ale nezůstal jen u slov a nabídl svou pomocnou ruku. Na svou příští schůzku s ministryní školství Kateřinou Valachovou si od cechů vyžádal podklady k projednání.

Zeman vyzdvihl důležitost řemesel

„Přeji si, aby vaše cechy prosperovaly, aby měly úctu občanů, a jestli si někdo bude chtít přečíst Vergilia v originále, tak ať to udělá, ale ať je dobrý řemeslník, protože to je základ tohoto podnikání. Země, která nemá dobrá řemesla a tedy ani dobré cechy, je totiž odsouzena k tomu, aby byla ekonomicky neúspěšná," řekl Zeman.

Foto zdroj: Fotoarchiv KPR, Foto: Hana Brožková