Jak se natáčely podlahářské Toulky za cechy a řemesly

Jak se natáčely podlahářské Toulky za cechy a řemesly
17. 8. 2016 Krátké zprávy 3442 zobrazení

Část sedmého dílu letního seriálu České televize byla věnována podlahářům. Náš cech zastupovala firma Dřevovýroba Podzimek. 

Zeptali jsme se Františka Petráska, ředitele společnosti, jak to celé probíhalo?

O této možnosti jsem se dozvěděl v březnu na valné hromadě cechu a nabídku jsem přijal. Další týden mě už požádala manažerka projektu ROK ŘEMESEL o stručný popis historie naší firmy, specializaci, referenční zakázky a aktuálně rozpracovaná díla.

Zjišťovala, zda jste vhodnými adepty. Kdy jste se dozvědli, že vás vybrali?

Uběhly další dva měsíce a už jsem ani nedoufal, že jsme uspěli, když v tom mi zavolal produkční pořadu pan Horký, který mi sdělil, že pro natáčení vybrali naši Dřevovýrobu Podzimek. Navrhl mi časové okno, kdy musí natáčení proběhnout, aby se stihl plánovaný vysílací termín a já mu na oplátku nabídl možnosti co a kde natočit.

Zákázky máte po celé republice. Co jste nabídli?

Pan Horký projevil velký zájem o průběh rekonstrukce historické budovy Národního muzea, nehodilo se ovšem natáčení v Praze a zároveň v Třešti, jelikož štáb vždy natočí celou reportáž za jeden den. Padla tedy volba na zajímavý mix... a to reportáž z výroby parketových čtverců na dílně v Třešti, z jejich pokládky v historickém objektu a samozřejmě včetně informací o průběhu repase vlysů z Národního muzea.

Díl se vysílal 12. srpna. Kdy nastal váš den D? 

Termín natáčení nakonec padl na úterý 26. července a jen co se všichni na devátou sjeli do Třeště, tak to vypuklo. Našeho dílu o podlahářích a podlahách se moderátorsky i režijně ujal Josef Maršál. Nejprve jsem s ním prošel celou výrobu včetně skladu s téměř devíti tisíci m² demontovaných původních dubových vlysů z Národního muzea a potom jsme zamířili do zajímavých podkrovních prostor, kde je umístěna expozice o historii a současnosti firmy. Úvodní slovo si zde vzal Martin Podzimek, majitel firmy. 

20160817 1

Co následovalo?

Natáčení pokračovalo v již zmíněném skladu vlysů z Národního muzea a na dolní dílně o jejich repasi promluvil mistr výroby Petr Metelka. Následně jsme se všichni přesunuli do horní dílny, kde nejprve pracovnice Eva Hronková bravurně předvedla kompletaci dubového parketového čtverce vzor "Františkán" a po té se jala do této činnosti zasvětit i Josefa Maršála. Ten se nenechal zahanbit a již po několika nejistých pokusech se sponkovačkou zkompletoval pomocí vložených per celý parketový čtverec, který i s podpisem a věnováním umístíme do naší "síně slávy".

20160817 3

Odpoledne se celý natáčecí tým přesunul do nedalekého města, kde v jednom historickém domě realizujeme uvedené parketové čtverce. Zde naši zkušení truhláři a podlaháři, Jiří Mareš a Michal Šťáva, předvedli jak ukázkové broušení podlahy, tak pokládku "Františkána" celoplošným lepením do námi osvědčeného PUR lepidla UZIN MK 95. Průběh těchto pracovních procesů jsem na kameru osobně okomentoval. A závěr celodenního snažení jsme zakončili společných pozdním obědem v krásné Telči.

20160817 4

 

Děkujeme za rozhovor a přidáváme odkaz na Českou televizi, kde je možné si reportáž přehrát.