Cech podlahářů ČR na jednání s premiérem Sobotkou

Cech podlahářů ČR na jednání s premiérem Sobotkou
19. 5. 2016 Krátké zprávy 3063 zobrazení

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes jednal ve Strakově akademii se zástupci profesních spolků a se zástupci Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Hlavními tématy jednání byly novela živnostenského zákona, zavádění mistrovských zkoušek, podpora technického vzdělávání již na mateřských a základních školách i systémovější podpora výuky řemesel. 

Premiér Sobotka se zástupci profesních spolků a AMSP ČR hovořil o novele živnostenského zákona, kterou nyní připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Novelu by měla vláda projednat do konce tohoto roku a právní úprava bude reflektovat aktuální situaci v podnikatelské sféře.

Dalším tématem jednání bylo zavádění tzv. mistrovských zkoušek. Ty budou začleněny do novely zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání. Novela bude projednána vládním kabinetem v druhé polovině roku 2016 a účinnost novely je plánovaná od července roku 2017.

Premiér Sobotka se zástupci profesních spolků a AMSP ČR také hovořil o podpoře a propagaci řemesel a nedostatku některých zemědělských profesí. Předseda vlády byl informován o aktuálně probíhajícím projektu Rok řemesel 2016, nad kterým převzal osobní záštitu. Projekt podpořilo finančně Ministerstvo zemědělství částkou cca 4 miliony korun. Do projektu se zapojilo 23 profesních spolků, které reprezentují desítky tisíc živnostníků a mikrofirem. Cílem projektu je zvýšení prestiže řemeslné práce a také motivace mladé generace k návratu do řemeslných profesí.

Společným tématem jednání byla také problematika sucha, které působí rozsáhlé škody zejména malým zemědělcům, a kterému se vláda intenzivně věnuje a činí potřebné kroky.

zdroj: Úřad vlády ČR